Op 1 januari 2005 telde ons land 1381 honderdplussers. In à©à©n jaar tijd is hun aantal met 91 toegenomen. Deze eeuwelingen vormen de snelst groeiende leeftijdsgroep. Honderdplussers blijven echter uitzonderlijk: slechts ongeveer à©à©n op de 12 duizend Nederlanders heeft deze leeftijd bereikt.

Vijf van de zes honderdplussers zijn vrouw
Een halve eeuw geleden telde ons land zo'n 40 inwoners van 100 jaar of ouder. Vanaf 1960 verdubbelde dit aantal iedere tien jaar, maar rond 1990 vertraagde de toename. Dit kwam door de ongunstige ontwikkeling van het sterfterisico van mannen tussen eind jaren zestig en begin jaren tachtig. Sindsdien dalen de sterfterisico's van mannen naar verhouding sneller dan die van vrouwen. Dit heeft echter nog geen effect op de aantallen 100-plussers. In deze groep is de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen de afgelopen twintig jaar sterk verschoven. Momenteel is maar een op de zes 100-plussers een man.

Gemiddelde leeftijd blijft ruim 102 jaar
De groei van het aantal 100-plussers komt vooral door de gedaalde kans te overlijden op middelbare en ´jongbejaarde' leeftijd. Op de allerhoogste leeftijden zijn deze sterfterisico's veel minder veranderd. Er worden dus meer mensen oud, maar van hen bereiken slechts weinigen extreme ouderdom. De gemiddelde leeftijd van 100-plussers was 102,1 jaar. Dit bleef in de afgelopen eeuw vrijwel onveranderd.

Nederland heeft oudste vrouw ter wereld
Nederland behoorde in Europa lange tijd tot de koplopers in aandeel 100-plussers in de bevolking. De ontwikkeling van de sterfterisico's op hoge leeftijden is echter de afgelopen decennia naar verhouding minder gunstig geweest. Daardoor ligt dit aandeel inmiddels iets onder het Europees gemiddelde. Frankrijk telt nu het hoogste aandeel eeuwelingen en houdt ook het record van de hoogste ooit bereikte leeftijd met 122 jaar. Op dit moment is de wereldburger met de hoogste geregistreerde leeftijd een Nederlandse vrouw geboren in 1890.

bron:CBS