Toezichthouders van ProRail hebben maandagochtend een negentienjarige jongen aangehouden, die vlak voor de intercity van Eindhoven naar Maastricht langs schoot. De jongen heeft een proces verbaal gekregen en zal mogelijk zwaarder worden gestraft, omdat hij een bijna-ongeluk heeft veroorzaakt.

De machinist, die hevig geschrokken is van het bijna-ongeval, is door NS van de trein gehaald en opgevangen. Vanochtend vond een gezamenlijke surveillance plaats tegen zigzaggers door ProRail en de regiopolitie Limburg-Zuid. Dit gebeurde om 8 uur in de ochtendspits in de Minister Ruysstraat, bij de overweg Geleen-Luttenrade. Daar zigzaggen regelmatig fietsers of voetgangers tussen de gesloten overwegbomen door, met gevaar voor eigen leven. De toezichthouders en de politie deelden gezamenlijk 3 bekeuringen uit. In het geval van de negentienjarig jongen wordt een verklaring van de machinist toegevoegd. Daardoor pakt de straf mogelijk hoger uit. De hoogte van de bekeuring wordt bepaald door de officier van justitie.

31 procent minder incidenten door maatregelen
ProRail probeert aanrijdingen op het spoor zoveel mogelijk te voorkomen door het nemen van allerlei maatregelen. De spoorbeheerder wil hiermee het aantal vertragingen voor het treinverkeer verder terugdringen en de veiligheid vergroten. ProRail stuurt brieven naar omwonenden en bedrijven die dicht bij het spoor gevestigd zijn. Ook plaatst ProRail hekken om het spoor af te schermen van de openbare weg. Toezichthouders controleren op spoorlopers en vandalen en er staan camera’s op vandalismegevoelige plekken. De maatregelen leverden in Zuid-Nederland tot nog toe een vermindering van 31 procent van het aantal incidenten op.

bron: ProRail