Op de plaats van de drukke kruispunten bij de Akkerwinde en de Molenkrite in Sneek komen twee verkeersbruggen van veertig meter lang en twintig meter hoog. Eigenlijk zijn het viaducten, want ze liggen over de Rijksweg A7, oftewel de Stadsrondweg-zuid.

De bruggen zijn enig in hun soort. Ze worden gebouwd naar een zeer bijzonder ontwerp. Voor de uitvoering wordt gebruik gemaakt van radiata-pine, een houtsoort die goed bestand is tegen weer en wind. Deze primeur voor Sneek betekent dus tegelijkertijd een doorbraak in de toepassing van duurzame materialen in de wegenbouw.

De aanleg van de houten bruggen maakt deel uit van de aanpassing van Rijksweg A7, de rondweg door en om Sneek. Omdat deze weg dwars door de stad loopt, is een goede en integrale inpassing in de stedelijke omgeving van groot belang. De vier viaducten die deel uitmaken van de aanpassing kunnen hierbij een toonaangevende rol spelen.

Een ontwerpwedstrijd leverde een spraakmakend ontwerp op voor de viaducten bij de Akkerwinde en de Molenkrite. De beide andere viaducten worden 'plat' uitgevoerd. Het winnende ontwerp is afkomstig van Achterbosch Architectuur uit Leeuwarden, in samenwerking met Onix uit Groningen. De ontwerper haalde zijn inspiratie uit de relatie van Sneek met de watersport en de uit het landschap in de Friese Zuidwesthoek. De bogen doen denken aan de spanten van een schip, maar ook aan de contouren van stelpboerderijen.

Oranjewoud uit Heerenveen maakte in samenwerking met Luning uit Doetinchem de technische berekeningen.

Juryrapport
De jury schreef onder meer het volgende in het juryrapport: "Een bijzonder ontwerp in een gedufde houten uitvoering. Het straalt zowel eenvoud als expressie uit en verwijst naar een frameconstructie van een omgekeerde houten boot. Er is een sterke relatie tussen ontwerp en constructie. Het ontwerp is een duidelijke landmark. Kortom: een gewaagd sympathiek plan met een vernieuwende uitstraling, een grote uitdaging."
Uitvoering informatie over de houten bruggen en de aanpassing van de A7 is te vinden op een speciale site.

bron:Gemeente Sneek