Van 23 juli t/m 27 augustus presenteert Karmijn kunstadvies i.s.m. Galerie Krijger + Katwijk de zomertentoonstelling Carmine contemporary: tekeningen van Arja Hop en sculpturen van Caroline Waltman. Fragiele potloodlijnen en albasten en granieten objecten houden elkaar op intrigerende wijze in balans. Hop en Waltman benutten de eigenschappen van hun materialen optimaal en laten ze een hoofdrol spelen.

De tekeningen van Arja Hop (1968) zijn op het eerste gezicht een ondoorgrondelijke wirwar van lijnen. Kolkend krioelen zij door en over elkaar heen. Het grafiet heeft daarbij de boventoon, Hop voegt slechts spaarzaam kleur toe. Eenvoudig materiaalgebruik is kenmerkend voor Hop. Zij hanteert grafietpotlood en kleurpotlood met grote beheersing en precisie. Wie beter kijkt, ontdekt een verrassende wereld van geabstraheerde organische elementen en wiskundige vormen. Hop bouwt haar tekeningen op door zorgvuldig lijnen en minutieuze dwarsstrepen te plaatsen. Ze bedekt enorme vellen papier tot aan de randen met haar herhalingen, om de zuigende werking van het beeld te vergroten.

Arja Hop doorliep de kunstacademie St. Joost in Breda en werkt de laatste jaren voornamelijk in Amsterdam.

Caroline Waltman (1970) reist voor haar sculpturen naar de geografische bron van verschillende materialen. Ze werkt met lavasteen uit Nieuw Zeeland, graniet uit Zweden en marmer uit Italië. De fysieke karakters van de steensoorten versterkt Waltman door een bijpassende bewerkingstechniek te kiezen. Onbuigzaam graniet heeft na handmatig splijten organische breuklijnen. Doorschijnend albast krijgt door polijsten een glooiend etherisch oppervlak. Waltman speelt tegenstellingen treffend tegen elkaar uit, zodat de sculpturen de kwetsbaarheid en de kracht van steen tonen. In haar werk wil zij verbanden leggen tussen contrasten en zij doet dit door letterlijk verbindingen te maken.

Caroline Waltman is autodidact. Zij volgde in 2004 en 2005 'artist in residency' programma in Hongarije en Litouwen.

Arja Hop en Caroline Waltman bereiden op dit moment beiden publicaties over hun werk voor. Deze zullen op de tentoonstelling verkrijgbaar zijn.

bron:Karmijn Kunstadvies

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular