De eerste grote biodieselfabriek van Nederland komt te staan op het Groningse industrieterrein Eemshaven. Hij krijgt een capaciteit van 66.000 ton (circa 80 miljoen liter) per jaar. De bouw kost 35 miljoen euro en levert 30 directe arbeidsplaatsen op, plus 200 indirecte in de agrarische sector. Begin 2007 moet de fabriek klaar zijn.

 

Het productieproces berust op een octrooi van Michiel Kousemaker uit Gasselternijveen en Klaus Thiele uit Leipzig. Wat er in feite wordt gemaakt is een zuurstofrijk additief waarvan je een paar procent door bestaande brandstoffen kunt mengen. Het is niet alleen 'schoon' maar het verbetert tevens de verbranding. Geclaimd wordt dat het mengsel uiteindelijk niet duurder is dan gewone diesel. Als grondstof zijn diverse plantaardige en dierlijke producten bruikbaar, maar voorlopig is gekozen voor koolzaadolie.

Kousemaker is oprichter van het bedrijf Biovalue, datde fabriek laat bouwen. Het geld komt voornamelijk van het Zeeuwse(!) nutsbedrijf Delta, dat grootaandeelhouder van Biovalue is. Ook de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) zit in het project.

bron:NOM