Kenia moet alle handelsovereenkomsten met landengroepen als de Europese Unie (EU) verwerpen, omdat zij de armoede in het Afrikaanse land doen toenemen. Dat zei Gideon Ireri, bisschop van de Anglicaanse Kerk in Kenia, dit weekeinde.

Ireri reageert met zijn uitlatingen op het besluit van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de gesprekken over een vrijere wereldhandel te staken. Dat besluit volgde nadat de WTO-leden het vorige maand niet eens konden worden over onder andere het openstellen van de markten van ontwikkelingslanden voor industriële goederen en diensten uit de rijke landen.

Nu er stemmen opgaan om de afgebroken gesprekken nieuw leven in de blazen, willen bisschop Ireri en 15 maatschappelijke organisaties uit het zuiden en oosten van Afrika een waarschuwing laten klinken.

De nieuwe afspraken voor vrije handel zouden volgens de Anglicaanse Kerk en diverse andere organisaties leiden tot een oneerlijke concurrentiestrijd tussen Afrikaanse en Europese goederen. Deze strijd zou dan weer leiden tot een grotere armoede onder de bevolking.

''De Afrikanen hebben nog steeds grote problemen door oude afspraken met het westen, die als een juk op hun schouders liggen'', zegt bisschop Ireri tegen het persbureau ENI. ''Elk systeem of afspraak die zal leiden tot grotere armoede in Afrika moet verworpen worden.''

Gichinga Ndirangu, medewerker van hulporganisatie Oxfam International, deelt de visie van de Anglicaanse bisschop. ''Startende ondernemingen en de landbouw zullen beschadigd of zelfs geheel vernietigd worden door de oneerlijke concurrentie van de EU'', stelt hij.

De EU kan beter investeren in Fair Trade Agreements, in plaats van Free Trade Agreements, aldus Ndirangu. Volgens hem zorgen de voorgestelde akkoorden ervoor dat de Afrikaanse regeringen de handel nooit zouden kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van hun land.

Bron: IKON