Bisschop James Terry Steib van het bisdom Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee wil dat homoseksuele katholieken zich in hun kerk weer welkom voelen. Daartoe heeft hij deze maand een speciale diocesane dienst in het leven geroepen. Die moet er op toezien dat homoseksuelen door andere gelovigen niet worden buitengesloten.

Discriminatie
Volgens mgr. Steib is de gemeenschap van gelovigen als een gezin en de Kerk als een thuis voor iedereen. Dat homoseksuele katholieken zich in hun eigen kerk gediscrimineerd voelen, kan volgens de bisschop daarom niet getolereerd worden. Het doet de bisschop denken aan de zwarte bladzijden van de Amerikaanse geschiedenis, waarin Afro-Amerikanen en oorspronkelijke Amerikanen (Indianen) als tweederangs mensen werden beschouwd. "Als mensen bang zijn voor elkaars verschillen, dan wordt het werk van God belemmerd", schrijft de bisschop op de website van zijn diocese.

Deur openen
Steib: "Een nieuwe pastorale dienst met homoseksuele personen zal de deur wijder openzetten, zodat er meer begrip en compassie onder ons groeit. Het zal de deur openen van het ´thuis' (..) voor dat deel van ons gezin dat te lang van ons gescheiden is geweest."

bron:RKK