Bisschop Wiertz van Roermond herdenkt op 4 en 5 mei de Limburgerse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Dodenherdenking op woensdag 4 mei legt hij een krans bij het Limburgs Verzetsmonument in Roermond. Op Bevrijdingsdag gaat de bisschop voor in een pontificale Heilige Mis in de Heilige Geestkerk in Roermond.

 

Het Limburgs Verzetmonument staat op het Zwartbroekplein in Roermond. De beeldengroep toont enkele vooraanstaande leiders uit het Limburgs verzet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen op de meest prominente plek bisdomsecretaris J.L. Moonen die op 2 april 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen overleed. De tekst op het monument luidt 'Ik heb de goede strijd gestreden. 1940 -1945'.

De herdenking bij het verzetsmonument begint om 19.30 uur. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen op dit normaal zo drukke en voor de gelegenheid afgesloten verkeersknooppunt. Onder de vertegenwoordigers die kransen leggen namens verschillende instanties, ook bisschop Wiertz namens het bisdom Roermond.

De bisschop viert jaarlijkse op Hemelvaartsdag de pontificale eucharistie in de kathedraal. Dit jaar staat die viering, vanwege Bevrijdingsdag, mede in het teken van de 60-jarige bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze viering worden de namen van de overleden priesters en religieuzen genoemd en wordt na afloop het Wilhelmus gezongen.

bron:RKK