Zakelijke Internet Service provider BIT is als à©à©n van de eerste Nederlandse providers door de Europese organisatie EURid geaccrediteerd als registrar. Dat houdt in dat de provider op aanvraag .eu domeinnamen mag registreren voor bedrijven en organisaties. De Europese Commissie besloot onlangs .eu domeinnamen uit te gaan geven, maar organisaties kunnen deze niet rechtstreeks registreren. De inschrijving gaat naar verwachting van start in het vierde kwartaal van 2005.

Daarbij wordt in eerste instantie een ´sunrise'-periode gehanteerd, in twee fasen van elk twee maanden. In de eerste fase kunnen alleen binnen de Europese Unie gevestigde bedrijven, die bovendien recht hebben op een merknaam via een gedeponeerd merkrecht, een gelijknamige domeinnaam registeren. Een nog aan te wijzen onafhankelijke partij beoordeelt alle aanvragen. 

In de tweede fase mogen binnen de Europese Unie gevestigde bedrijven met andere erkende rechten een domeinnaam aanvragen. In Nederland vallen bijvoorbeeld de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde handelsnamen in deze categorie. In de sunrise-fasen geldt een first come-first served beleid. Aangezien merknamen worden gedeponeerd in verschillende categorieën en er per land of gebied een depot mogelijk is, valt er geen garantie te geven dat een ingediende aanvraag wordt toegewezen.   

Michel van Osenbruggen, directeur van BIT, legt uit: "We zullen uiteraard uiterste zorg besteden aan elke aanvraag en deze zo snel mogelijk indienen. Na de sunrise-periode volgt de zogeheten ´landrush', wat inhoudt dat iedereen elke mogelijke naam kan aanvragen."

Aanvragen zijn nu al in te dienen bij BIT. De kosten van een .eu domeinnaam zijn gelijk aan die van een .nl domeinnaam, 55 euro eenmalig en 55 euro per jaar. Van Osenbruggen: "Daarnaast zijn er collega-bedrijven die zogenaamde ´pre-registraties' of ´voorregistraties' aanbieden, maar wij doen daar niet aan mee. Dit is namelijk complete onzin; deze bedrijven doen niet meer dan de naam van de aanvrager op een lijstje zetten. Ze kunnen de aanvraag niet eerder indienen dan officieel mogelijk is. Er is dus geen voordeel uit te halen, en helaas zijn er ook geen garanties te geven. Een unieke naam met een sterk merkrecht is de best mogelijke garantie op een .eu domeinnaam."

bron:BIT