Mensen met een verhoogd risico op diabetes kunnen de komende weken hun bloedsuikerwaarde laten testen bij bijna 1000 apotheken. Wie wil weten of hij tot de risicogroep behoort, kan de digitale diabetes risicotest doen op www.kijkopdiabetes.nl of van tevoren de papieren test in de apotheek invullen.

Via een vingerprik kunnen mensen hun bloedsuikerwaarde laten bepalen. Bij een verhoogde waarde wordt uitgelegd wat dit betekent, eventueel wordt een tweede keer getest en indien nodig doorverwezen naar de huisarts. De bloedsuikertest wordt onder meer uitgevoerd door gecertificeerde vrijwilligers van de patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland.

 

De actie 'de bloedsuikertest' gaat van start op Wereld Diabetesdag (dinsdag 14 november) en eindigt op donderdag 7 december. Op www.apotheek.nl staat een overzicht van waar en wanneer er getest wordt.

 

De hele maand november staat bij apotheken in het teken van diabetes. Nederland telt op dit moment 850.000 mensen met diabetes. Daarvan weten 250.000 mensen nog niet dat ze type 2 diabetes hebben. Om deze mensen op te sporen en diabetes onder de aandacht te brengen, houden apothekers 'de bloedsuikertest'.

 

bron:KNMP