Met meer dan 40.000 bloemen en honderden bloeiende bomen en heesters wordt de Dam omgetoverd tot een kleurrijke bloemenzee zoals dat hoort bij een feest met 'royale allure'. Bij de start van de viering van het zilveren regeringsjubileum op vrijdagavond 29 april zorgt de Nederlandse bloemen- en plantensector voor een sfeervolle en uitbundige versiering. In een nauw samenspel met het strak vormgegeven podium zijn de mooiste Nederlandse producten te zien. 

De Nederlandse sierteeltsector - veredelaars, kwekers en handelaren - heeft gezorgd voor de versiering met ruim 6.000 rozen, 16.000 tulpen en vele andere bloemen als chrysanten, gerbera's en anjers. Verder worden honderden bloeiende en groene planten gebruikt als Rhodondendrons, seringen, Buxus, Prunus, Japanse esdoorn en diverse coniferen. In lijn met het podiumontwerp voert de kleur rood de boventoon. Daarnaast is het brede kleurpallet aan bloemen en planten maximaal benut. Het levert een prachtig beeld dat onmiskenbaar alleen uit Nederland kan komen en daarmee past bij het zilveren regeringsjubileum van de vorstin. Ook 25 jaar geleden tijdens de inauguratie van Koningin Beatrix in Amsterdam, verzorgde de Nederlandse sierteelt de bloemversiering.  
 
De verse bloemen zijn in de afgelopen dagen ingekocht en verwerkt, waarbij speciaal is gelet op de rijpheid zodat ze tijdens het concert hun maximale kracht kunnen laten zien. Een team van 15 bloemenarrangeurs heeft er de laatste twee dagen met man en macht aan gewerkt.  
 
Langs het podium staan over een lengte van ruim 60 meter chrysanten, rozen, anjers, gerbera's en Hypericum opgesteld.  
Voor het podium staan arrangementen van amaryllissen. Op de afscheiding tussen genodigden en het publiek op de Dam is een bollenveld gecreëerd met een totale lengte van bijna 125 meter.  
In het gebied achter het podium, daar waar de koninklijke familie de wandeling maakt van het Paleis naar de Nieuwe Kerk is vooral gewerkt met bloeiende en groene planten, als Rhodondendrons, seringen, Buxus, Prunus, Japanse esdoorn en diverse coniferen. Ook in de Nieuwe Kerk is bloemwerk aangebracht en er zijn boeketten voor de solisten en de Koningin.  
 
Ook tijdens de grote aubade die de Koningin op 30 april op het Binnenhof in Den Haag wordt aangeboden, zal de Nederlandse sierteeltsector voor een kleurrijke versiering zorgen.  
 
bron:Bloemenbureau Holland