NRC Handelsblad-journaliste Renà©e Postma heeft vrijdagmiddag 22 april in het Amsterdamse Felix Meritis de Bob den Uyl Prijs 2005 gewonnen voor haar boek Midden-Europa achter de schermen (uitg. Prometheus/NRC Handelsblad). Deze door de VPRO Gids ingestelde prijs, bestaande uit 5000 euro en een plastiek gemaakt door Berenice Witsen Elias, werd uitgereikt door Hans van Dalfsen, hoofdredacteur van de VPRO Gids. 

Uit het juryrapport:  
'Negen jaar lang reisde Renà©e Postma als correspondent voor NRC Handelsblad door landen als Polen, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Bulgarije. In Midden-Europa achter de schermen stelt zij zich de niet geringe taak de interesse van de lezer te wekken voor een regio die we tot voor kort nog 'Oost-Europa' of zelfs 'het Oostblok' beliefden te noemen. (....) In een afwisseling van persoonlijke observaties en degelijke achtergrondinformatie vestigt Midden-Europa achter de schermen de aandacht op een voor velen non-descripte regio die de komende jaren alleen maar aan kleur en betekenis kan winnen.' 
 
De overige genomineerde auteurs waren: Jan Donkers (De tweede Amerikaanse eeuw, Atlas), Dylan van Eijkeren (De enige gast, De Geus), Geert Mak (In Europa, Atlas) en Frank Westerman (El Negro en ik, Atlas). 
 
De jury bestond dit jaar uit Hans Bouman (redacteur van het ANWB-tijdschrift Reizen en literair recensent van de Volkskrant) en de VPROGids-redacteuren Katja de Bruin, Maarten van Bracht en Kees Sluys.  
 
bron:VPRO