De ambtenarenplaag is de provocerende titel van een opvallend boek dat vanaf 5 oktober verkrijgbaar is in de boekwinkel. Auteur Herman Jansen gaat daarin op zoek naar het waarheidsgehalte van vooroordelen over ambtenaren. Zijn ambtenaren wel zo arrogant, bedilzuchtig, corrupt en bureaucratisch als de meeste niet-ambtenaren denken? En is het inderdaad zo dat ze ons geld over de balk smijten? Jansen, een wetenschapsjournalist met meerdere publicaties op zijn naam, dook in de archieven en sprak met ambtenaren die anoniem wensten te blijven. Zijn conclusie? Nederland gaat gebukt onder een plaag: de ambtenarenplaag!

De timing van publicatie kan niet beter. Aan de vooravond van de verkiezingen is ook de fors bemeten overheid een opvallend gespreksonderwerp. In het verkiezingsprogramma van onder meer de PVDA wordt voorgesteld flink te snijden in het ambtenarenapparaat. Waar hebben we dat eerder gehoord? In zijn boek merkt Jansen terecht op dat iedere belofte om het aantal ambtenaren terug te brengen - een noodzakelijk streven, aldus de auteur - wordt gevolgd door alleen maar meer ambtenaren. Zoals ook de regel- en toezichtdrift in ons land absurde proporties hebben aangenomen.

Zet alle schandalen van de afgelopen jaren op een rij, praat met ambtenaren die het ook niet meer weten en er ontstaat een ontluisterend beeld. Maar Jansen houdt het niet bij het beschrijven van dat beeld alleen. Het moet volgens hem anders kunnen. De overheid wil een maakbare samenleving. Jansen draait het liever om. Hij wil een maakbare, flexibele en transparante overheid. Dat kan alleen als burgers en ondernemers de bureaucratie, de verspilling van geld en het machtsmisbruik van de overheid, niet langer pikken.

Herman Jansen (1963) was dertien jaar lang directeur van een congresbureau. In 2003 schreef hij het boek `Utrecht aan Zee', het eerste populair-wetenschappelijke boek over de gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland. `Utrecht aan Zee' werd genomineerd voor de Intermediair wetenschapsboekenprijs. In datzelfde jaar verscheen mede van zijn hand `Eerlijk duurt te lang, list en bedrog in de sport'.
Herman Jansen was ook co-auteur van het vermakelijke `Hoe verpruts ik mijn presentatie?'(2004), waarin hij de dieptepunten uit zijn loopbaan als congresorganisator beschrijft.

In 2006 verlaat hij zijn congresbureau om een functie bij de overheid te overwegen. Maar voordat hij die keuze maakt, wil hij een antwoord op de vraag: vooroordelen over ambtenaren, waarheid of onzin?

bron:uitgeverij Pepijn