Ze was de eerste vrouwelijke wethouder van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) in Nederland: Eiske ten Bos-Harkema (1885-1962). Leven en werk van deze markante vrouw zijn door haar kleinzoon Eisse Kalk beschreven in het boek De Rode Geranium. Het boek wordt op vrijdag 20 mei 2005 om 15.00 uur gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het voormalige gemeentehuis van Gasselte, aan de Vaart te Gasselternijveen.  

Eind juni of begin juli volgt ook een bijeenkomst naar aanleiding van dit boek in het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV), Obiplein 4 te Amsterdam. Daar zal tevens een tentoonstelling over Eiske ten Bos-Harkema te zien zijn. 
 
In de Drentse gemeente Gasselte was Eiske ten Bos-Harkema twintig jaar lang raadslid en acht jaar wethouder. Eiske stond voortdurend op de bres voor de belangen van de arbeidersklasse. Voor het onderwijs, de gezinszorg, de huisvesting en bovenal voor de werkgelegenheid van al diegenen die in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw met werkloosheid werden bedreigd. In hun woonplaats Gasselternijveenschemond maakten Eiske, haar echtgenoot Jan en hun vijf kinderen onmiskenbaar deel uit van de 'rode familie'. In 1924 zat Eiske een maand in de Rotterdamse gevangenis en daar kreeg zij van een partijgenote een rode geranium cadeau. Eiske ten Bos-Harkema: een vrouw die haar tijd ver vooruit was. 
 
Eisse Kalk was van 1971 tot 1981 directeur van de Werkgroep 2000 te Amersfoort. Vervolgens werd hij hoofd van het Bureau Bestuurscontacten van de gemeente Amsterdam. Van 1994 tot 2003 heeft hij als directeur leiding gegeven aan het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Eisse Kalk is de kleinzoon van Eiske ten Bos-Harkema. 
 
bron:IPP