De leeuw is los! - Boeken over dieren is het motto van de Kinderboekenweek 2006, die plaatsvindt van woensdag 4 oktober - Werelddierendag - tot en met zaterdag 14 oktober. De schrijfster Bibi Dumon Tak, bekend van het boek Camera loopt... actie!, over het maken van de film Polleke, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2006. Het geschenk wordt een non-fictie boek over dieren. Het motto De leeuw is los! is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Annie M.G. Schmidt. Dit is vandaag bekendgemaakt door de Stichting CPNB, de organisator van de 52ste Kinderboekenweek.

Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Haar eerste boek, Het koeienboek, werd in 2002 bekroond met een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport van toen: ´Het boek is nergens schools maar kan aangemerkt worden als een schoolvoorbeeld van goede literaire non-fictie voor kinderen.' Een tweede Zilveren Griffel volgde in 2004 voor het boek Camera loopt... actie!, waarin
Bibi Dumon Tak het maken van de film Polleke beschrijft en toelicht. Ook verschenen van haar hand de twee non-fictietitels Wat een circus! (2002) en Rundreis om de wereld (2005).

Er is bijna geen dier te bedenken dat geen rol speelt in een kinderboek. Klassiekers als de Kikker-boeken van Max Velthuijs, de dierenverhalen van Toon Tellegen of boeken rondom de populaire tv-serie Zoop zijn daar voorbeelden van. In deze Kinderboekenweek waarin dieren centraal staan, is naast fictie ook aandacht voor non-fictie, zoals informatieve boeken over dieren en hun leefomgeving of hun verzorging.

bron:CPNB