Een Pools uitzendbureau krijgt van de Arbeidsinspectie een boete van 240 duizend euro wegens illegale arbeid. Het bureau had dertig Polen aan het werk gezet op een tuinbouwbedrijf op Texel. Voor deze werknemers was geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd. Onderzocht wordt of dezelfde boete ook kan worden opgelegd aan het bedrijf dat de Polen heeft ingehuurd.

De boetes op illegale arbeid zijn sinds begin dit jaar fors omhooggegaan: van 900 naar 8.000 euro per illegale werknemer. Voor eenmanszaken gaat het om 4.000 euro. De Arbeidsinspectie bezocht drie dagen op Texel in totaal 25 bedrijven waar 268 duizend euro aan boetes werd uitgedeeld. Naast het uitzendbureau werden drie horeca-ondernemingen en een tuinbouwbedrijf beboet. Die vier bedrijven hadden bij elkaar vijf illegale werknemers aan het werk.

De salarissen van de dertig Polen lagen ver onder het minimumloon; ze ontvingen per maand netto 200 euro. Het netto minimumloon voor een volwassene bedraagt ongeveer duizend euro. Bij een ander tuinbouwbedrijf kreeg een illegale werknemer een zodanig stukloon dat hij per uur ruim 3 euro verdiende.

bron:SZW