De recherche van Politie Flevoland heeft in februari een omvangrijke drugshandel blootgelegd. Het gaat om tenminste 33 drugstransporten door bolletjesslikkers. In verband daarmee zijn negen aanhoudingen verricht, waarvan de laatste eind vorige week. De twee hoofdverdachten zijn twee mannen van respectievelijk 32 en 38 jaar uit Almere.

De recherche kwam de transporten in oktober vorig jaar op het spoor na informatie over witwaspraktijken. Het zogenoemde Carina-team hield zich vervolgens bezig met het onderzoek. De betrokken verdachten zouden zich schuldig maken aan het ronselen van mensen voor drugstransporten van de Nederlandse Antillen naar Nederland. Zij slikten tegen een financiële vergoeding bolletjes met harddrugs en stapten vervolgens op een vliegtuig naar Schiphol. Daar werden ze aangehouden.
Uit verklaringen van vijf aangehouden bolletjesslikkers kwam naar voren waar ze de transporten moesten afleveren. In een van die woningen is de 33-jarige woningeigenaar aangehouden. Zijn vriendin is later ook aangehouden voor verhoor. Eén van de hoofdverdachten is aangehouden op Schiphol, waar hij een bolletjesslikker stond op te wachten. De ander is aangehouden in zijn woning.
Crimineel gewin
Volgens de recherche is met de transporten voor circa 200.000 euro aan drugs overgevlogen. Een onderzoek van de Financiële Recherche naar het totale crimineel gewin van deze transporten is nog gaande. De twee hoofdverdachten uit Almere blijven voorlopig in hechtenis. De overigen zijn heengezonden met een dagvaarding. Volgende maand gaat de zaak naar justitie ter behandeling.
Controles
Politie Flevoland gaat in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee zogenaamde 100%-controles uitvoeren. Dat betekent dat de KMAR alle mogelijke drugstransporten naar Flevoland onderzoekt en doorgeeft aan het korps. In maart ondertekenen beide partijen daarvoor een convenant.
 
bron:Politie Flevoland