Op woensdag 24 augustus kloppen FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV bij woningcorporatie Vivare aan de poort. Vanaf kwart voor acht 's morgens delen de bonden appels en citroenballetjes uit aan de werknemers van de vestigingen van Vivare in Duiven en Arnhem. Tot slot bieden zij om kwart over tien bij de stafvestiging aan de Westervoortsedijk 60 in Arnhem aan directie en Raad van Bestuur een symbolische attentie aan.

Deze 'poortactie' vormt de aftrap van een reeks bezoeken aan woningcorporaties. De bonden hebben een appeltje te schillen met de corporaties, die weigeren voor hun 23.000 medewerkers een goede CAO af te sluiten. Om hun eis voor een 'CAO met perspectief' kracht bij te zetten, organiseren de bonden op 29 september een manifestatie in de Utrechtse Jaarbeurs. In de aanloop daar naartoe bezoeken zij zoveel mogelijk corporaties.

Vivare is met 24 duizend verhuureenheden en bijna 300 werknemers een van de grotere corporaties in Oost. In het Knooppunt Arnhem-Nijmegen wil de directie de huidige en nieuwe klanten 'zorgeloos wonen en zorgeloos thuis zijn in je eigen huis' mogelijk maken. FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV steunen die ambitie maar al te graag. Maar dan moeten à³à³k de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers kloppen. Zolang een behoorlijke CAO uitblijft, zijn de bonden bang dat er in de corporaties een zuur klimaat gaat ontstaan.

Eind mei liepen de CAO-onderhandelingen in de woningcorporaties vast, toen
werkgeversorganisatie Aedes weigerde verder te onderhandelen. Begin juni organiseerden de bonden regionale bijeenkomsten. Daar gaven de leden alle steun aan het standpunt van de onderhandelaars. Aedes wil alleen over vroegpensioen praten als de bonden terugkomen op het pas twee jaar geleden afgesproken loongebouw. De bonden hebben geprobeerd uit die impasse te komen met een tussenvoorstel, waarbij de zittende werknemers hun perspectief behouden. Dat was Aedes niet genoeg. Maar dit is niet het enige struikelblok, want Aedes wil de komende jaren ook afzien van verbetering van het brutoloon. Door een verslechtering van het pensioen wil Aedes een lagere premie afdwingen, waardoor
werknemers er toch netto iets beter van worden. Op die manier financieren de werknemers echter hun eigen loonsverbetering, terwijl ze later een slechter pensioen krijgen. Druk op de ketel levert verder het feit dat de fiscus op 1 januari 2006 extra gaat heffen op de bestaande regeling voor vroegpensioen. Op dat moment zouden de werknemers er 6 procent netto op achteruitgaan, zo waarschuwen de bonden.

bron:FNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular