De gemeente Borsele heeft aangeklopt bij VVD minister Hoogervorst over het verbod op verkoop van zwakalcoholhoudende streekproducten op braderieën en markten. In een brief aan de minister dringt het Borselse college erop aan de verkoop van de dranken mogelijk te maken. Want de overheid wil aan de ene kant verbrede landbouw stimuleren, maar aan de andere kant worden diezelfde landbouwers nu een belangrijke bron van inkomsten afgepakt, zo stelt de gemeente.

Het balletje begon te rollen door de onlangs gestarte strenge controles van de Voedsel- en Warenautoriteit op streekmarkten en braderieën. Proeven mocht nog wel, maar verkoop bleek uit den boze te zijn. Zo konden de flessen bessenwijn, tokkelroom en streekbieren thuis worden gelaten door de boeren. Resultaat: een belangrijk deel van de verkoop wordt zo onmogelijk gemaakt.
Borsele verzet zich nu tegen die ingreep. Want het zogenaamde vitale platteland, dat ook in Borsele met veel moeite en veel geld tot stand is gebracht, wordt volgens burgemeester en wethouders van Borsele op deze manier afgebroken.

In een tijd van deregulering is het voortbestaan van vorengenoemde tegenstrijdige regels ons inziens zeer ongewenst, schrijft het Borsele college van B&W. En dringt bij het ministerie dan ook aan om snel met een oplossing te komen die ertoe leidt dat verkoop van alcoholhoudende streekproducten op markten en braderieën mogelijk is.

bron:Gemeente Borsele