Vicaris-generaal Wim van Meijgaarden van het bisdom Den Bosch is benoemd tot erekapelaan van de heiligdommen van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Hij kreeg de eretitel chaplain de la grotte vanwege zijn jarenlange verdiensten als priester voor de Nederlandse Lourdesbedevaarten voor Zieken, waarvan hij sinds juni 1997 ook voorzitter is.

Kruis
Vandaag ontving Van Meijgaarden uit handen van de permanente vertegenwoordiger van de Benelux-bedevaarten, Marc Kemseke, het bijbehorende kruis, namens de bisschop Perier van Lourdes. Bisschop Hurkmans, die momenteel ook in Lourdes is met een groep van 850 Nederlanders, zegende het kruis. Van Meijgaarden mag het kruis dragen tijdens officiële plechtigheden in Lourdes. Van Meijgaarden was ontroerd. Hij vertelde dat het dit jaar 50 jaar geleden was dat hij met het gezin voor het eerst in Lourdes was.

Van Velthoven
Slechts enkele personen in Nederland hebben een zelfde onderscheiding, waaronder pastoor mgr. P. van Velthoven uit het Brabantse Venhorst.

Spoorwegpersoneel
De Nederlandse Lourdesbedevaarten voor Zieken zijn in 1928 opgericht door spoorwegpersoneel uit de katholieke arbeidersbeweging. Tegenwoordig reizen er jaarlijks 750 zieken uit Nederland op kosten van vier zorgverzekeraars naar Lourdes.

Maria-verschijningen
In Lourdes verscheen volgens de Rooms katholieke kerk in 1858 de ´Onbevlekte Maagd Maria' 18 keer aan de veertienjarige Bernadette Soubirous. In 1862 bevestigde de Rooms katholieke kerk deze verschijningen als officieel. Jaarlijks gaan er wereldwijd 5 miljoen pelgrims naar Lourdes.

bron:RKK