Op 10 en 11 september 2006 wordt in Helsinki (Finland) de zesde topontmoeting van de 'Asia-Europe Meeting' (ASEM) gehouden. Op de eerste dag zal de Nederlandse delegatie worden geleid door minister-president Balkenende, op de tweede dag door minister Bot van Buitenlandse Zaken.

Op de agenda staan internationale en regionale politieke onderwerpen. Daarnaast is er aandacht voor de economische betrekkingen en de samenwerking op cultureel terrein. Deze Top zal tevens bijzondere aandacht schenken aan het thema Klimaatverandering. Minister-president Balkenende zal een keynote speech houden over niet-traditionele veiligheidsdreigingen, zoals HIV/AIDS waarin het belang van samenwerking tussen Europa en Azië op dit terrein wordt benadrukt. Daarnaast zijn bilaterale ontmoetingen voorzien tussen minister-president Balkenende en onder meer de premiers van China, Maleisië en Vietnam.

De ontmoeting van regeringsleiders en staatshoofden van de lidstaten van de Europese Unie en een groot aantal Aziatische landen werd precies tien jaar geleden voor het eerst georganiseerd in Bangkok (Thailand) en vindt tweejaarlijks plaats, afwisselend in Azië en Europa.

bron:RVD