De politie heeft met de aanhouding van twee jonge inwoners (17 en 18 jaar) van Ter Apel de brand in de voormalige apotheek aan de Hoofdstraat in Ter Apel opgelost. Het leegstaande pand werd door de brand geheel vernield. De uitslaande brand vond plaats op 25 augustus omstreeks 22.30 uur. Door de brand liep het aangrenzend perceel gevaar ook vlam te vatten. Hierin lag een aantal kinderen te slapen toen de brand uitbrak. De brandweer was snel ter plaatse en heeft dit pand zodanig nat gehouden dat de vlammen nagenoeg geen kans kregen over te slaan. Hierdoor bleef grotere schade beperkt. Desondanks heeft het pand veel waterschade en schade door het instorten van het brandende pand opgelopen.

Onderzoek
De technische recherche heeft geen onderzoek kunnen doen naar de oorzaak van de brand. Door de staat ervan en instortingsgevaar was het onverantwoord om het pand te betreden. Door de buurt- en jeugdagenten is destijds een start gemaakt met het onderzoek. Als gevolg van een groot aantal getuigenverklaring werden half september de twee verdachten aangehouden. Zij maakten deel uit van een groepje jeugd die het pand had uitverkoren als zogenaamde ‘hangplek’. In het pand hadden ze al enkele vernielingen gepleegd. Zij hebben vermoedelijk een matras in brand gestoken, waardoor de rest van de ruimte ook vlam vatte. De brand greep snel om zich heen, waardoor onder de jongeren paniek ontstond. Enkele van hen konden nog ternauwernood langs de enige smalle en steile trap de zolderverdieping af komen door langs het vuur te lopen. De sterke rookontwikkeling bemoeilijkte het hen om de uitgang te vinden. De 18-jarige verdachte moest het pand zelfs via een raam op de 1e verdieping verlaten.

Justitie
De politie heeft het onderzoek afgerond en het dossier ingestuurd naar justitie. Beide verdachten zitten nog vast in afwachting van de rechtszitting.
 
bron:Politie Groningen