De regiopolitie Drenthe heeft twee verdachten aangehouden inzake de brandstichtingen die in augustus in Assen en Ubbena hebben plaatsgevonden.Een van de verdachten, een 22-jarige man uit Assen, is op vrijdag 22 september voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld voor 14 dagen. De man wordt verdacht van brandstichting en openlijke geweldpleging. De man heeft een bekentenis afgelegd.

De tweede verdachte, een 20-jarige man uit Assen, wordt op donderdag 28 september voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt ook verdacht van brandstichting en openlijke geweldpleging. Ook deze man heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

Voorgeschiedenis
In de nacht van woensdag 9 augustus op donderdag 10 augustus vanaf ca. 03.45 uur vonden diverse branden plaats in Assen en omstreken.

Brandstichting 1: de eerste brandmelding was van een loods in Ubbena. De gehele loods is uitgebrand.
Brandstichting 2: de tweede brandmelding betrof het Chinees restaurant Jasmijn Garden in Assen. Dit restaurant brandde tot de grond toe af.
Brandstichting 3: de derde brand had betrekking op een naastgelegen leegstaande boerderij, deze brand bleek ook aangestoken te zijn. Ook deze boerderij brandde in zijn geheel af.
Brandstichting 4: het laatste incident betrof een poging tot brandstichting en het plegen van vernielingen in en nabij een flatgebouw aan de Smetanalaan.

Opsporing Verzocht
Het programma Opsporing Verzocht besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan de reeks branden in Assen. Dankzij de uitzending kreeg de politie een aantal bruikbare aanwijzingen binnen. Deze aanwijzingen hebben geresulteerd in de aanhouding van de twee verdachten.

Stand van zaken onderzoek
Het onderzoek richt zich nu op de verklaringen die de verdachten hebben afgelegd. Diverse gegevens en details uit deze verklaringen dienen nog gecontroleerd te worden. Verder richt het onderzoek zich op het motief van de verdachten.

bron:OM