De Europese Organisatie ter Bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) is woedend op de minister van justitie Piet Hein Donner (CDA). 'De
minister moet nu eindelijk eens ophouden om iedere keer zijn falend beleid te verdedigen, gedetineerdenorganisaties lopen al jaren te roepen dat het slecht is gesteld met ontruimingsplannen, al in 2002. Maar de minister speelt struisvogelpolitiek.

De EORG is het eens met de conclusies van de gemeente Haarlemmermeer, ook het ontbrekende ontruimingsplan is uit ons onderzoek naar voren gekomen, aldus de EORG. De EORG zal in Januari 2006 haar onderzoek presenteren aan de UNHCR.

Op de ochtend van de brand heeft de EORG al stevige kritiek geuit op de brandveiligheid, 'en dat is tot nu toe in andere onderzoeken, o.a. van de gemeente Haarlemmermeer' naar voren gekomen. De minister wil zich er weer met een 'Jantje van Leiden' vanaf maken. Iedere instantie die de minister bekritiseerd krijgt van de minister de volle laag terug. 'Wij houden nog steeds de minister van Justitie verantwoordelijk voor deze brand en de elf doden', aldus de EORG.

bron:EORG