Zo'n 30 brandweerlieden hebben vrijdagochtend tijdelijk het Stadhuis in Alkmaar bezet gehouden. De actie, gericht tegen het akkoord over de nieuwe CAO Gemeenten, begon om kwart over zeven en werd om elf uur vrijwillig door de brandweer weer beëindigd.

Als gevolg van de bezettingsactie kregen ambtenaren die in het Stadhuis werken, vrijdagochtend tijdelijk een werkplek in het Stadskantoor aan het Alkmaarse Mallegatsplein. In het Stadhuis aan de Langestraat zijn normaal gesproken 150 ambtenaren aan de slag.

Burgemeester Van Rossen heeft in een reactie gezegd blij te zijn dat de actie zo ordentelijk is verlopen. Zo is de paraatheid van het korps geen moment in gevaar geweest. Wel heeft de burgemeester gesteld de bezetting van het Stadhuis "geen passende actie" te vinden.

Volgens de actievoerende brandweerlieden leidt het CAO-akkoord tot "het weggooien van brandweerkennis en ervaring". Zij vrezen te worden "weggestuurd nà¡ twintig jaar repressieve dienst".  En stellen dat de nieuwe regelingen "een afbraak " van hun loopbaan bij de brandweer tot gevolg zal hebben.

In de ogen van het college biedt het nieuwe CAO-akkoord met het nieuwe systeem voor functioneel leeftijdsontslag en het overgangsrecht voor zittend personeel voldoende mogelijkheden om ook voor de Alkmaarse brandweerlieden te komen tot een sociaal verantwoord personeelsbeleid en behoud van expertise.
 

bron:Gemeente Alkmaar