Brandweer 's-Hertogenbosch is vrijdag 4 november op een bijzondere wijze gestart met de invulling van de Nationale Brandpreventieweek. De woning van deze bekende artiest is als eerste gecontroleerd op brandveiligheid. Bij de controle heeft de brandweer vooral gelet op het (brand)veilig gebruik en onderhoud van elektrische huishoudelijke apparaten. Albert West geeft aan deze landelijke brandpreventieactie van harte te steunen. 'Ik wist niet dat er zoveel woningbranden ontstaan in elektrische huishoudelijke apparatuur. Het is goed dat de brandweer dit soort voorlichtingsacties houdt'.

Onderzoekcijfers leren dat een derde van alle woningbranden wordt veroorzaakt door onjuist gebruik of slecht onderhoud van elektrische huishoudelijke apparatuur. Uit onderzoek blijkt ook bijvoorbeeld, dat 15% van deze woningbranden ontstaat in de wasdroger. Door elektrische apparaten op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden kunnen veel woningbranden worden voorkomen. De brandweer wil tijdens de Brandpreventieweek wil het publiek daar extra op attenderen.

Tijdens de rondgang door de woning bij Albert West heeft de brandweer ook zijn kantoor gecontroleerd. In deze ruimte staan meerdere computers, monitoren etc. allemaal op stand-by. Ook bij Albert blijft deze apparatuur wel eens op stand-by staan wanneer hij voor langere tijd weg is. 'Ik weet dat het beter is om deze apparaten uit te zetten, maar ook ik maak me er schuldig aan om dit wel eens te vergeten' aldus Albert West. De wasdroger daarentegen is een voorbeeld voor heel Nederland. Het filter wordt bij elke wasbeurt stofvrij gemaakt en is dan ook brandschoon.

In de biljartkamer treft de brandweer halogeen verlichting aan. Veel mensen realiseren zich niet dat halogeenverlichting een enorme warmtebron is. Je kunt je er lelijk aan verbranden. Vaak wordt deze verlichting te dicht in de buurt van gordijnen en meubels geplaatst. In een reactie daarop gaf Albert West aan: 'Het is puur toeval dat de afstand tussen de gordijnen en de verlichting goed is. Ik heb me van te voren niet gerealiseerd dat het brandgevaarlijk zou kunnen zijn.' In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan heeft Albert op eigen initiatief een extra rookmelder is aangebracht.

bron:Muziek en showbureau jan vis