Vanaf dinsdag 7 juni, oefent de gemeentelijke brandweer van Terneuzen een week lang in Zwitserland; hoe te handelen bij een tunnelbrand.

Het is belangrijk voorbereid te blijven op een calamiteit in de Westerscheldetunnel. Deze week traint de gemeentelijke brandweer daarom voor de derde keer in het tunnelcentrum VSH gelegen in Hagerbach in Zwitserland. De brandweer krijgt er zowel een intensieve fysieke- als psychische training met betrekking tot tunnelbrandbestrijding.

Een incident in een tunnel is een calamiteit onder bijzondere omstandigheden. Het is daarom van wezenlijk belang dat de betrokken hulpdiensten hiervoor opgeleid zijn en geoefend blijven. De brandweer van Terneuzen en Borsele oefenen daarom samen eens in de twee jaar een tunnelbrandbestrijding in Zwitserland.

In Zwitserland zijn veel tunnels waar de aflopen decennia ongelukken zijn gebeurd. De Zwitserse brandweer heeft hierdoor veel ervaring en kennis paraat, waar de brandweer van Terneuzen en Borsele van kan leren. Het VSH tunnelcentrum is het enige centrum in Europa waar realistisch kan worden geoefend.

Brandweer Terneuzen en Borsele oefenen gezamenlijk om zo de bekwaamheid op eenzelfde niveau te houden. Daarnaast kunnen door deze samenwerking de kosten zoveel mogelijk worden beperkt.

Het algemene doel van deze oefening voor de deelnemers is: inzicht verkrijgen in het verloop van een brand, communicatie en inzetprocedures in een tunnel. Na afloop dienen zij op een effectieve, veilige en verantwoorde wijze een inzet in de Westerscheldetunnel te kunnen blijven uitvoeren. Om optimale hulp te kunnen bieden, is eens in de twee jaar oefenen noodzakelijk.

bron:Gemeente Terneuzen