Op maandagavond 26 september 2005 is bij het grenstransportstation van de GasUnie aan de Oude Trambaan in Esbeek een samenwerkingsoefening gehouden tussen de brandweer-korpsen van Hilvarenbeek en het Belgische Ravels. Deze oefening, georganiseerd door de GasUnie in samenwerking met Fluxys(de Belgische gasleverancier), brandweer Ravels en brandweer Hilvarenbeek, had als doel de samenwerking tussen Nederlandse en Belgische brandweer en de samenwerking tussen Nederlandse en Belgische Gastransporteurs verder te verbeteren.

Het oefenscenario bestond uit een explosie op het Nederlandse station van de GasUnie waarbij een aantal medewerkers gewond raakte. Er ontstond een grote gaslekkage waarbij uitbreiding dreigde naar het Belgische gasstation en de nabijgelegen camping Tulderheyde. Een voorbijganger deed melding aan de Centrale Commandopost van de GasUnie in Groningen, waarna de GasUnie de interne organisatie en de gemeenschappelijke meldkamer in Tilburg alarmeerde. Tegelijkertijd werd een telefonische melding gedaan naar de meldkamer van Fluxys in Brussel. Waarna ook hier de interne calamiteitenorganisatie en de alarmcentrale in Antwerpen werden gealarmeerd. Vervolgens werden de korpsen van Hilvarenbeek en Ravels gealarmeerd.

Onder toeziend oog van burgemeester Van Nooten van Ravels, burgemeester Huisman van Hilvarenbeek, de heer Mohnen van het Kabinet van de Commissaris der Koningin in Noord-Brabant, boswachters en landeigenaren leidde de brandweer de gezamenlijke inzet. Hierbij werd gebruik gemaakt van de nieuwe communicatieapparatuur C2000. Onder leiding van de Officier van Dienst van Hilvarenbeek werden 3 tankautospuiten en een hulpverleningsvoertuig ingezet. De Belgen verzorgden de waterwinning over een afstand van 400 meter vanuit de vijver op de camping. Tevens brachten zij een tankwagen mee met 14.000 liter water.

Beide burgemeester waren zeer te spreken over de samenwerking en het verloop van oefening. Zij adviseerden een soortgelijke oefening volgend jaar te herhalen. Want ook al is de kans dat een dergelijk incident zich in werkelijkheid voordoet klein, het effect ervan zou enorm zijn.
Na afloop van de oefening vond er een korte evaluatie plaats met de oefenstaf. Afgesproken is dat alle deelnemende partijen nog een rapportage maken. Actiepunten die uit deze rapportages naar voren komen, kunnen ervoor zorgen dat de samenwerking in de toekomst nog beter zal gaan lopen.

bron:Gemeente Hilvarenbeek