Brengen vrouwen in het leger de vrede dichterbij? Of juist niet? Deze vragen staan centraal tijdens een seminar dat op 24 mei in Amsterdam wordt gehouden, in het kader van de viering van de Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening. Het seminar bestaat uit film, tentoonstellingen en discussie.

Wereldwijd spelen vrouwen een steeds grotere rol in het leger. Van vrouwen wordt verwacht dat zij in staat zijn een bijdrage te leveren aan het creëren van een vriendelijker klimaat in het leger en aan deëscalatie van conflicten. Is dat ook zo of passen vrouwen zich gewoon aan de dominante mannelijke cultuur aan? Critici wijzen erop dat ook vrouwelijke soldaten zich schuldig hebben gemaakt aan martelingen in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. Anderen menen dat vrouwen wel een positief verschil uit kunnen maken.

Tijdens het seminar komen seksegerelateerde trends, verschillende visies en feiten in relatie tot vrouwen in het leger aan de orde. Tevens is er een vertoning van de film Texas-Kabul van de Duitse filmmaakster Helga Redemakers. In de film vertellen vier vrouwelijke vredesactivisten (uit India, de VS, Servië en Afghanistan) over verschillende facetten (trauma, vernietiging, propaganda en economie) van oorlog.  Over de film wordt aansluitend gediscussieerd.

Het seminar wordt georganiseerd door WPP* in samenwerking met het American Book Center. Het hele programma is vrij toegankelijk.

Locatie: ABC Treehouse - Voetboogsteeg 11 - Amsterdam. Van 16.00 tot 22.00 uur

bron:IFOR