De Britse regering heeft vandaag de in Oeganda geboren John Sentamu benoemd tot Aartsbisschop van York, de op à©à©n na belangrijkste functie in de Chrurch of England. Dat heeft een woordvoerder van premier Tony Blair bekend gemaakt.

Van Birmingham naar York
Sentamu, momenteel bisschop van Birmingham, wordt de opvolger van aartsbisschop David Hope, die vorig jaar terugtrad om weer parochiepriester te worden. Hij wordt de eerste zwarte geestelijke in de geschiedenis van de Church of England die een dermate belangrijke positie gaat bekleden. De Church of England werd bijna 500 jaar geleden gesticht toen koning Henry VIII met het Vaticaan brak.

Idi Amin
Sentamu groeide op in Oeganda en studeerde rechten aan de 0ost-Afrikaanse Makerere Universiteit. Als advocaat bekritiseerde hij de schending van mensenrechten door dictator Idi Amin. In 1974 vertrok hij naar Engeland waar hij in Cambridge theologie studeerde. Sentamu werd in 1979 priester gewijd en werd uiteindelijk in 2002 bisschop van Birmingham, qua omvang de tweede stad van Engeland.

Aartsbisschop van Canterbury
De belangrijkste geestelijke in de Church of England is de aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, die ook de leider van de wereldwijde Anglicaanse gemeenschap is. Diocesane bisschoppen binnen de Church of England worden door de Britse monarch benoemd, op voordracht van de minister-president.

bron:RKK

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular