Het bromfietscertificaat wordt vanaf 1 oktober 2006 vervangen door de nieuwe categorie AM op het rijbewijs. Mensen zonder rijbewijs A of B moeten dan examen doen om een bromfiets, snorfiets of brommobiel te mogen besturen.

Het nieuwe rijbewijs is verplicht voor bromfietsen, snorfietsen en brommobielen. Brommobielen lijken op kleine personenauto's, maar mogen niet harder dan 45 km/u.

Mensen met een geldig rijbewijs A of B mogen ook een bromfiets, snorfiets of brommobiel besturen. Als zij hun rijbewijs vernieuwen, komt daar automatisch de nieuwe categorie AM bij te staan.

Examens
Jongeren kunnen, net als nu, vanaf hun 16e examen doen voor het bromfietsrijbewijs. In dit theorie-examen worden de kandidaten getest op kennis van de verkeersregels en inzicht in het verkeer. Vanaf 2008 moeten zij ook een praktijkexamen afleggen.

Het bromfietsrijbewijs wordt afgegeven door de gemeente.

Vrijstelling
Tot 1 oktober 2006 kunnen mensen die zijn geboren vóór 1 juni 1980 nog een bromfietscertificaat op het postkantoor of het CBR aanvragen. Na 1 oktober vervalt deze vrijstelling en moeten ook zij een examen afleggen.

Bromfietscertificaten die voor 1 oktober 2006 zijn afgegeven, blijven geldig tot 1 okober 2009.

Bron:VenW