De hele maand september staat Het Nationale Park De Hoge Veluwe in het teken van de bronst, de paartijd van de edelherten. Het Park organiseert speciale bronstwandelingen en fietstochten.

In september struinen de mannelijke herten blind van verliefdheid door het bos. Daarom is de kans groot dat een bezoeker van het Park de herten te zien krijgt. In deze tijd is de bronstroep van de mannetjes, het zogenaamde burlen, veelvuldig in het Park te horen. Sex tussen herten is een bezienswaardigheid.

Bronstliefhebbers kunnen het beste aan het eind van de middag naar à©à©n van
de wildobservatieplaatsen in het Park gaan. Het Park is tot acht uur 's avonds open. Op de website van De Hoge Veluwe (www.hogeveluwe.nl) is te vinden waar de
wildobservatieplaatsen zijn. Op de site staat ook een actuele 'wildverwachting'. Deze geeft aan waar en wanneer welke dieren in de voorgaande dagen gezien zijn.

Park De Hoge Veluwe organiseert van 3 tot en met 30 september dagelijks bronstwandelingen en fietstochten vanaf het Bezoekerscentrum. Deze starten om 17.00 uur in de filmzaal met de korte film 'Het Edelhert' van Luc Enting. Aansluitend gaan de deelnemers, onder leiding van deskundige gidsen, op zoek naar de bronstige herten. De wandeling voert naar een wildobservatiehut. De fietstocht gaat langs verschillende wildobservatieplaatsen. Aangeraden wordt om een verrekijker mee te nemen en donkere kleding aan te trekken.

bron:Nat.Park de Hoge Veluwe