Bij een 8-jarige koe op een bedrijf in de gemeente Dinkelland (provincie Overijssel) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het 82e geval in Nederland sinds 1997 en het tweede geval in 2006.

De koe Coba 98, geboren op 21 april 1997, is op 23 februari 2006 geslacht. Op 24 februari bleek een snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van deze snelle test ingezet. Op 2 maart bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.
Coba 98 is afkomstig van een rundveebedrijf in Dinkelland. Hier is het rund geboren en getogen. Bij geen van de andere  runderen op het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden.
Alleen de risicodieren zijn geruimd. Dat zijn dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar. Er zijn in totaal zes risicodieren geruimd op dit bedrijf en zeven op andere bedrijven.
bron:LNV