Bij een 4-jarige koe op een bedrijf in de gemeente Hof van Twente (Provincie Overijssel) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het tachtigste geval in Nederland sinds 1997 en het derde geval in 2005. De koe Lina 159, geboren op 12 februari 2001, is op 24 november 2005 geslacht. Op 25 november bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Op 2 december bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.

Lina 159 is afkomstig van een rundveebedrijf in Hof van Twente. Hier is het rund geboren
en getogen. Bij geen van de andere? runderen op het bedrijf waar de besmetting is
vastgesteld zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een
onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste
levensmaanden. Diermeel wordt gezien als de belangrijkste veroorzaker van BSE. Sinds april 1999 is daarom in Nederland een verbod van kracht op het gebruik van diermeel en overige dierlijke eiwitten in voer voor herkauwers. Dit verbod geldt in de gehele Europese Unie sinds december 2000. Omdat de koe is geboren na april 1999 wordt extra onderzoek gedaan naar de oorzaken van de besmetting. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de AID, VWA-RVV en CIDC-Lelystad en zal enkele maanden duren.

Alleen de risicodieren zijn geruimd. Dat zijn dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar. Er zijn op 5 december 2005 in totaal 4 risicodieren op het bedrijf geruimd en 1 elders in? Nederland.

bron:LNV