Gedurende deze zomermaanden gaan weer veel Nederlanders op vakantie naar het buitenland. Van alle vakanties gedurende de zomermaanden vinden er 7,8 miljoen in het buitenland plaats. In veel vakantielanden is het kraanwater van mindere kwaliteit dan in Nederland. Landen die in dat opzicht voor problemen kunnen zorgen liggen onder meer in Afrika, Azië en rond de Middellandse zee (onder meer Turkije, Griekenland, Italië, Spanje en Portugal). Minder goed water kan leiden tot buikklachten, gebrek aan eetlust en koorts.

Vooral in warme landen is de kwaliteit van het drinkwater vaak minder goed dan in Nederland. Terwijl juist daar drinken een must is. Zonder water overlijdt een mens binnen drie dagen. Om te controleren of men voldoende drinkt (zo n 2 liter water per dag) zijn de kleur van de urine en de frequentie van het plassen belangrijk. Wordt de kleur donkerder dan men gewend is of plast men minder of minder vaak, dan wordt er te weinig gedronken. Regelmatig kleine beetjes drinken is beter dan veel ineens.

Een mens krijgt niet alleen water binnen door te drinken. Men kan ook vervuild water binnenkrijgen doordat groente of fruit ermee gewassen is of door het gebruik van ijsklontjes in drankjes. Het is aan te bevelen om in deze landen flessenwater te gebruiken, ook bij het tandenpoetsen. Het veel voorkomende water met chloor is meestal van goede kwaliteit, maar smaakt vaak minder lekker. Door het water voor gebruik te koken verdwijnen ook de ziekmakers.

bron:Vewin