MKB-Nederland, de regionale afdeling MKB-Zeeland en de Vlaamse mkb-koepel Unizo bepleiten dinsdag bij de overheid van beide landen om de btw-administratie bij grensoverschrijdend ondernemen te vereenvoudigen. Voor Nederlandse en Vlaamse ondernemers die zaken willen doen over de Nederlands-Belgische grens vormt de btw het grootste struikelblok.

De beide mkb-koepels pleiten ervoor dat de belastingplichtige via de reguliere btw-aangifte bij de belastingdienst van het eigen land de in rekening gebrachte buitenlandse btw kan terugvorderen. De desbetreffende belastingdienst zou dit vervolgens verder kunnen afwikkelen met de belastingdienst van de andere lidstaat. Onderzoek van AccoN Accountants & Adviseurs toont aan dat dit eenvoudig is te realiseren.

De overheid kan op deze wijze de administratieve lasten voor ondernemers verlichten. Dit stimuleert het grensoverschrijdend ondernemen. Uiteindelijk moet er op Europees niveau een aanpassing van de btw-regeling komen, maar hierover bestaat binnen de lidstaten vooralsnog geen eensgezindheid.

Unizo en MKB-Nederland werken sinds 2004 samen om het ondernemen in de Euregio Scheldemond te stimuleren. Hiervoor is het project GRENSWIJZER opgericht. Via dit grensoverschrijdende loket krijgen ondernemers advies, begeleiding en voorlichting. Bijna de helft van de vragen betreft de btw.

bron:MKB