In juni 2005 was de waarde van de im- en export van goederen 6 procent hoger dan in juni 2004. De invoer bedroeg 20,7 miljard euro, de uitvoer 23,8 miljard. Het handelssaldo is hiermee uitgekomen op 3,1 miljard euro, hetzelfde als in juni vorig jaar. De in- en uitvoerprijzen zijn licht gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Invoer van buiten EU fors hoger
De invoer van goederen uit landen buiten de Europese Unie was in juni 2005 met een toename van 15 procent flink hoger dan vorig jaar. De waarde bedroeg 9,1 miljard euro. De invoer uit EU-landen was slechts 1 procent hoger en kwam uit op 11,6 miljard euro. De uitvoer van goederen naar landen buiten de Europese Unie is met 8
procent toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. De waarde bedroeg 5,6 miljard euro. De uitvoer naar EU-landen steeg in dezelfde periode met 5 procent tot 18,2 miljard euro.

Olie belangrijke oorzaak invoergroei tweede kwartaal
In het tweede kwartaal van 2005 is de waarde van de totale invoer van goederen met 8 procent toegenomen vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. De grootste invoerstijging deed zich voor bij de minerale brandstoffen. De waarde hiervan was in het tweede kwartaal, vooral door een fors hogere olieprijs, 24 procent hoger dan vorig jaar. De invoer uit de meeste olie-exporterende landen, zoals Rusland en Saoedi-Arabië, groeide dan ook harder dan gemiddeld. Daarnaast zette ook de opmars van de invoer uit China door. De uitvoer is in het tweede kwartaal met 10 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Vooral de uitvoer naar Oost-Europa nam in deze periode toe.

Bron: CBS