Binnenkort start Buren-Alert in Bergen op Zoom met op opzetten van burenhulpzones. Aangesloten bij een burenhulpzone kun je in een noodsituatie met à©à©n druk op de knop hulp krijgen van een goede buur. Per 100 deelnemers in hetzelfde postcodegebied wordt gratis een hartdefibrillator wordt geplaatst.

Met het ontstaan onderlinge hulpzones wil BurenAlert het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft vergroten. Wekelijks krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand. Als een slachtoffer binnen enkele minuten wordt gereanimeerd met een AED (hartdefibrillator), stijgt de overlevingskans tot 70%. De ambulance is dan meestal nog niet gearriveerd.

Binnen een burenhulpzone is het zo geregeld dat buren elkaar met à©à©n druk op de knop kunnen waarschuwen. Binnen de directe omgeving is er een AED aanwezig waarmee de buren elkaar kunnen helpen tot de ambulance ter plaatse is.
Een burenhulpzone is echter in veel meer situaties nuttig. Bijvoorbeeld bij brand, een zoekgeraakt kind of een verdacht persoon in de tuin of aan de deur. Allemaal situaties waarbij snelle hulp van buren veel ellende kan voorkomen.

Een burenhulpzone is geen vervanging van het alarmnummer 112. Het is bedoeld om, tot de professionele hulpdiensten zijn gearriveerd, snel hulp te krijgen. Heeft u (nog) geen antwoordkaart ontvangen, haal deze dan op bij het politiebureau in Bergen op Zoom. Ook via de website www.burenalert.nl kunt u zich aanmelden.