Op vrijdagmiddag 17 juni is het weer zo ver. Dan opent PvdA burgemeester Jan Baas van Enkhuizen de jaarlijkse plantententoonstelling Floralia in het Zuiderzeemuseum. Tevens maakt hij de prijswinnaars bekend onder leerlingen en scholen van het basisonderwijs in Enkhuizen.

De prachtige Floralia tentoonstelling is van 17 t/m 25 juni weer te bewonderen in de kapel uit Den Oever in het buitenmuseum. Medewerkers van de Koninklijke Maatschappij voor Tuin en Plantkunde (KMTP), de organisatie die het geheel heeft opgezet, zijn druk bezig om de kapel om te toveren in een echte tentoonstellingszaal voor planten. Ook op de Enkhuizer basisscholen is er veel werk verzet voor de tentoonstelling. In maart zijn de leerlingen van het basisonderwijs uit Enkhuizen de toen nog winterse Buitenmuseum in geweest voor een lesje planten verzorgen. De Geranium, Luciferplant en Vlijtig Liesje stonden centraal. Gewapend met een groeiboekje moesten de leerlingen na de les hun kennis in praktijk brengen en een stekje van deze planten opkweken. Ook elke school kreeg een eigen stek, om uit te laten groeien tot een prijs winnende schoolplant. Alle stekjes en ook de schoolplanten worden door een deskundige jury beoordeeld.

Prijsuitreiking
In de middag gaan de leerlingen onder muzikale begeleiding in optocht door het Buitenmuseum naar de kapel. Daar zal burgemeester Jan Baas van Enkhuizen hen om 13.30 uur welkom heten en de tentoonstelling officieel openen. Dan worden de prijswinnaars bekend gemaakt en gehuldigd. Na deze plechtigheid gaat de leerlingen in een grote stoet naar de kapel om de tentoonstelling te bekijken. De plantjes van de kinderen zijn temidden van prachtige bloemstukken in de kapel geplaatst. De tentoonstelling in de kapel is nog de hele volgende week te bezoeken.

bron:Gemeente Enkhuizen