Zaterdag 13 mei gaat burgemeester A.D. van den Bergh (Alblasserdam) tussen 11.00 uur en 13.00 uur actief op zoek naar dorpsgenoten die aan de slag willen als medewerker van de vrijwillige politie. In het politiedistrict Alblasserwaard/Vijfheerenlanden waaronder Alblasserdam valt, werken inmiddels al 18 vrijwilligers, maar slechts één van hen komt uit Alblasserdam. Dat vindt de burgervader heel erg weinig. Politievrijwilligers zorgen immers voor een verbetering van de band tussen de samenleving en de politie.

Doordat ze mensen en de omgeving kennen, maar vooral omdat ze een brugfunctie tussen de maatschappij en de politie kunnen vervullen. Vrijwilligers doen immers hun vrijwilligerswerk naast hun dagelijkse werkzaamheden in de meest uiteenlopende functies in de maatschappij. Om deze redenen gaat Van den Bergh op zaterdag 13 mei in winkelcentrum Makado op zoek naar mensen die in hun vrije tijd hun steentje bij willen dragen aan de veiligheid op straat. Hij wordt hierbij ondersteund door leden van het wervingsteam van Politie Zuid-Holland-Zuid en leden van de vrijwillige politie.

Jaarlijks leveren de politievrijwilligers met een gemiddelde inzet van ongeveer 300 uur per jaar  een belangrijke bijdrage aan veiligheid in onze regio. Politievrijwilligers worden in uniform ingezet bij jaarmarkten, feesten en evenementen, verkeerscontroles, nemen deel aan projecten en bestrijding van de veelvoorkomende criminaliteit. Bij deze taken is een goede opleiding vanzelfsprekend. De opleiding duurt 3 jaar. Het betreft een duale opleiding. Gedurende de opleiding wordt er één avond aan theorie besteed en één dag (deel) aan de praktijk.. Na de opleiding volgt een vaste aanstelling als Ambtenaar van Vrijwillige Politie in de rang van politiesurveillant. De eisen voor de politievrijwilliger zijn o.a.

· Leeftijd tussen de 17,5 en 45 jaar
· Opleiding VBO of MAVO op B-niveau met een voldoende voor Nederlands of een vergelijkbaar niveau
· In bezit van rijbewijs B
bron:Politie Zuid-Holland-Zuid