De burgemeesters van de vier grote steden pleiten voor een internationale paragraaf in de nieuwe gemeentelijke collegeprogramma's. Burgemeester Deetman, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), hangt daarom morgen het eerste affiche 'Internationale samenwerking biedt kansen. Ook voor úw gemeente?' op in het stadhuis van Den Haag.

Samen met nog ruim 100 gemeentebestuurders steunen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de oproep 'Een wereld aan kansen. Een internationale paragraaf in ieder collegeprogramma'. Burgemeester Wallage van Groningen, voorzitter van het Adviescollege Internationale Samenwerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lanceerde deze oproep eerder dit jaar.
Zij doen daarmee een beroep op alle onderhandelaars van de plaatselijke politieke partijen om 'internationaal' te denken bij het samenstellen van de nieuwe collegeprogramma's. Een internationaal profiel biedt gemeenten kansen. Kansen om de economie te versterken, om burgers bij het beleid te  betrekken, Europese subsidies te verwerven en te leren van het buitenland. En om een bijdrage te leveren aan wereldwijde armoedebestrijding en de realisering van de millenniumdoelen.
De affiches 'Internationale samenwerking biedt kansen. Ook voor úw gemeente?' komen in gemeentehuizen en mupi's in het hele land te hangen.. Het eerste affiche wordt op donderdag 16 maart, 11.00 uur opgehangen door burgemeester Deetman in het atrium van het stadhuis van Den Haag. Hij krijgt het affiche uit handen van NCDO-directeur Helmich. Deze zal aankondigen dat de NCDO gaat volgen welke gemeenten een internationale paragraaf in hun collegeprogramma's hebben opgenomen.
De affiches zijn een gezamenlijk initiatief van de VNG, NCDO en COS Nederland.
Eerder dit jaar brachten COS Nederland en de VNG de publicatie 'Dertig gemeenten over acht millenniumdoelen' uit, met 30 interviews met gemeentebestuurders over de bijdragen van gemeenten aan wereldwijde armoedebestrijding (in PDF te zien op www.cosnederland.nl)
bron:VNG