Op vrijdag 18 augustus openen burgemeester H.J.J. Lenferink van Leiden en burgemeester J. Wallage van Groningen met het luiden van de bel om 10.00 uur, de Alkmaarse kaasmarkt. Ze doen dat op uitnodiging van burgemeester Van Rossen.

De heer Lenferink wordt vergezeld door zijn echtgenote en de heer Wallage door zijn bestuursadviseur. Het gezelschap wordt, voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt, ontvangen in het stadhuis van Alkmaar door burgemeester Van Rossen en de wethouder van onder andere havens en markten, mevrouw Van Dam. Na het luiden van de bel, om 10.00 uur precies, krijgen de gasten een rondleiding over de kaasmarkt. Daarna gaat het gezelschap naar de kaasdragerskamer waar de kaasvader uitleg geeft over de tradities van het Alkmaarse kaasdragergilde. Ook maken ze een stadswandeling en bezoeken ze de Grote Sint Laurenskerk en het Stedelijk Museum Alkmaar.

Ontzetsteden
Nederland heeft drie Ontzetsteden: Alkmaar, Leiden en Groningen. Vanwege deze historische gebeurtenissen voelen de steden zich met elkaar verbonden. Dit was aanleiding voor de Alkmaarse burgemeester om haar “Ontzet”collega’s uit te nodigen voor een bezoek aan de kaasmarkt. Ook de nieuwe voorzitter van de 8 October Vereeniging “Alkmaar Ontzet”, Maarten Schenk, is bij het bezoek aanwezig. De besturen van de drie Ontzetverenigingen bezoeken jaarlijks elkaars Ontzetfeesten.

Historie
Op 8 oktober 1573 waren het de Alkmaarders die als eersten in de 80-jarige oorlog tegen Spanje een overwinning gehaalden door de Spaanse troepen die Alkmaar belegerden, te verjagen en zo Alkmaar te ontzetten. Dit feit wordt in Alkmaar jaarlijks op 8 oktober herdacht en gevierd. Ook Leiden was belegerd door de Spanjaarden. De Leidenaren wisten zich te ontzetten op 3 oktober 1574. Dit wordt in Leiden jaarlijks herdacht en uitbundig gevierd op 3 oktober met haring en wittebrood. Het eten wat de uitgehongerde bevolking in 1574 kreeg van de Watergeuzen. Groningen werd belegerd op 21 juli 1672 door het leger van de prins–bisschop van Münster, Bommen Berend genoemd. De belegering is kort maar hevig en eindigt op 28 augustus 1672. In Groningen viert men dat met een hengstenkeuring op de Grote Markt en een grote kermis.

bron:Gemeente Alkmaar