Zondag 21 augustus, omstreeks 19.45 uur werd er bij de politie in Enschede gemeld dat er problemen zouden zijn tussen bewoners van o.a. het Acaciaplein, Berkstraat en de Dennenweg in Enschede. Er zouden vernielingen  gepleegd zijn en mensen zouden mishandeld zijn. Als de agenten ter plaatse komen staat er een menigte van ca 150 tot 200 man op het Acaciaplein.

De woede van de menigte richt zich tegen twee gezinnen. Eà©n van hen, een 45 jarige Enschedeer is gewond in zijn gelaat. Hij zou door meerdere bewoners van het Acaciaplein geslagen zijn. Er werden tevens ruiten vernield van zijn woning. Ook tijdens de aanwezigheid van de agenten richtte de aandacht van de groep zich op de beide gezinnen. De beide gezinnen (zes personen) zijn onder politiebegeleiding in veiligheid gebracht. Hierbij werd door de menigte gejouwd en werd er een fles gegooid in de richting van de agenten en de beide gezinnen.

De sfeer was erg bedreigend en gespannen. Veel van de aanwezigen waren sterk onder invloed van alcohol. Tijdens het overbrengen van de gezinnen, omstreeks 22.30 uur werd er brand gesticht in hun woning aan de Berkstraat. Onder bescherming van tientallen agenten en een aantal ME ´ers heeft de brandweer de brand geblust en werd de woning dichtgespijkerd. Tijdens de bluswerkzaamheden werden drie personen aangehouden voor o.a. belediging en bedreiging. Eà©n van de verdachten werd aangehouden voor brandstichting op een andere locatie in de omgeving van het Acaciaplein. Getuigen hebben gezien dat tijdens het overbrengen van de gezinsleden meerdere aanwezigen flessen hebben gegooid in de richting van deze woning. Op maandag 22 augustus omstreeks 01.00 uur was de rust enigszins hersteld. Door de politie wordt een nader onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de vechtpartij en niet uitgesloten wordt dat er in de loop van deze week meer aanhoudingen zullen volgen.
 
bron:Politie Twenthe