De zomervakantie is binnenkort voorbij. Traditiegetrouw vraagt 3VO met de campagne
'De scholen zijn weer begonnen!' de aandacht voor de verkeersveiligheid van kinderen die op weg zijn naar en van school. Op maandag 14 augustus openen de scholen in het Zuiden als eerste hun deuren. Regio Midden start op 21 augustus en Regio Noord op 4 september. De start van de scholen betekent dat er de ochtendspits duizenden fietsers en voetgangers meer onderweg zijn dan tijdens de zomervakantie. Schoolgaande kinderen, maar ook automobilisten moeten erg wennen aan het drukkere verkeer. Het is belangrijk om niet alleen kinderen, maar vooral ook automobilisten gelijk bij de start van de scholen aan te spreken op hun eigen verkeersgedrag. Daarom roept de 3VO-campagne met de start van het nieuwe schooljaar automobilisten op om extra rekening te houden met de kinderen in het verkeer.

De meeste dodelijke ongevallen met kinderen gebeuren namelijk met een motorvoertuig als botsende partij. Van de kinderen die het slachtoffer zijn van een ongeval met doden en gewonden is 1 op de 3 onderweg naar en van school. Vorig jaar kwamen er in totaal 35 kinderen van 0 t/m 15 jaar om het leven in het verkeer en raakten er in die leeftijdsgroep ongeveer 2.300 ernstig gewond. Met recht maken veel ouders zich dus grote zorgen over de veiligheid van hun kind in het verkeer. De campagne 'De scholen zijn weer begonnen!' wordt in augustus en september gevoerd met spandoeken, affiches, borden en folders. In regio Zuid sluit 3VO afdeling Gemert (in samenwerking met de politie) de week af door een controle te houden bij de St. Willibrordesschool in Bakel op het gebruik van gordels en kinderbeveiligingsmiddelen in de auto. In regio Midden sluit de 3VO afdeling Hillegom de week af door op het parkeerterrein van zwembad 'De Vosse' in Hillegom alle kinderen van groep 6 een leerzaam praktijk programma (dodehoekles met vrachtwagen, fietsbehendigheid en verkeersspel) voor te schotelen. In regio Noord wordt de start van het schooljaar ingeluid met een breed programma (o.a. reactie testen, remproeven, slippen in een auto zodat duidelijk wordt
waarom de gordel noodzakelijk is) voor scholen op het TT-circuit in Assen.

Gedurende het nieuwe schooljaar zijn er in Nederland anderhalf miljoen kinderen onderweg naar en van school. De routes lopen vaak langs drukke en gevaarlijke wegen met veel auto's. Naast het wennen aan het verkeer, zijn er ook kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan. Zij moeten vanaf huis vaak een lange weg afleggen op een voor hen nieuwe schoolroute.

bron:3VO