Aan het einde van dit schooljaar presenteren de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld en Stichting M. (Meld Misdaad Anoniem) de eerste resultaten van de campagne STOP GEWELD OP SCHOOL. De campagne, gericht op alle voortgezet onderwijs scholen in Nederland, is in oktober 2004 van start gegaan. Aanleiding van de campagne is (en was) de berichtgeving en onderzoeksresultaten over wapenbezit, agressie, geweld en pestgedrag op scholen. Het doel van de campagne was jongeren te stimuleren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en mee te denken over oplossingen. De eerste resultaten zijn bemoedigend en vragen om een vervolg.

Resultaten

Op dit moment zijn 120 scholen intensief bezig met het lesmateriaal
Er worden nog regelmatig nieuwe lespakketten aangevraagd
Het callcenter van Stichting M. heeft in de afgelopen periode maar liefst 48 meldingen over wapenbezit en geweld op school binnengekregen
In bijna 15% van de gevallen was de informatie bruikbaar
Er zijn inmiddels 6 aanhoudingen verricht, een aantal wapens in beslag genomen en 1 brandstichting op school opgelost.
Stichting M. gaat er van uit dat er in de loop van dit jaar nog meer zaken worden opgelost.

STOP GEWELD OP SCHOOL

Agressie en geweld horen niet thuis op school, daar is iedereen het over eens. De cijfers liegen er echter niet om: 8% van de leerlingen neemt een wapen mee naar school, op 40% van de scholen wordt ernstig gepest, met fysiek geweld en 53% van de leraren hebben te maken met agressie en geweld in de uitoefening van hun werk. Deze landelijke en interactieve campagne moet wapenbezit, agressie en geweld (op school) bespreekbaar maken. Jongeren wordt de mogelijkheid geboden om wapenbezit anoniem, en dus veilig, te melden. Natuurlijk is een officiële aangifte bij de politie het beste, maar zeker op scholen geldt: jij kent de dader, maar de dader kent jou ook.

Vervolg

De campagne loopt nog steeds, de bewustwording komt op gang, de discussie is gestart ..... Er moet echter nog veel gebeuren. Daarom start de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, samen met Novib, in oktober 2005 een nieuwe campagne: Wapen jezelf met Woorden. Tijdens deze campagne worden er gastlessen gegeven op alle middelbare scholen in Nederland over geweld en wapenbezit.

bron:Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld