Een grote Marokkaanse tent met vier paviljoens. Ambachtelijke kunst. Een folkloreband. Henna beschilderingen, muntthee en Marokkaanse delicatessen. Op 24 en 25 juni tovert de Marokkaanse stichting Al Kantara / De Brug in samenwerking met de gemeente Alkmaar het Canadaplein om in ´Marokkaans Alkmaar'.

Bezoekers kunnen daar genieten van een authentieke feestelijke gebeurtenis, geïnspireerd door eeuwenoude tradities: de Moessem. Aanleiding voor het evenement is het 400-jarig bestaan van de betrekkingen tussen Nederland en Marokko. Maar de Moessem is vooral een uitstekende gelegenheid mensen dichter bij elkaar te brengen, vindt de stichting.

Op het Canadaplein verreist een gigantische Marokkaanse plattelandstent, bestaande uit vier aparte paviljoens. Deze paviljoens zijn op 24 juni en 25 juni van 10.00 tot 18.00 uur door iedereen te bezoeken. In twee paviljoens zijn kunstig vervaardigde voorwerpen uit het dagelijks leven van Berbers en Arabieren te zien, zoals aardewerk met geometrische motieven uit het noorden van Marokko, tapijten en weefsels uit de Midden-Atlas en beschilderde koffers en potten uit het zuiden. In de twee andere paviljoens kun je je hand met een prachtige hennabeschildering laten versieren, proeven van Marokkaanse delicatessen of genieten van een kopje verse muntthee.

Rondom de tent is ook veel te beleven. Het programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 24 juni 2005

15.00 - 15.30 uur De Marokkaanse folkloreband Manar loopt door het centrum van Alkmaar
15.30 - 16.00 uur De folkloreband Manar speelt op een podium op het Canadaplein
15.30 - 17.30 uur  Officiële opening voor genodigden, waaronder de consul-generaal van Marokko
16.00 - 16.30 uur Modeshow op podium; Modellen showen kaftans uit verschillende delen van Marokko
17.30 - 18.30 uur Multiculturele muziek van de band Kasba, met muzikanten uit Marokko en Nederland
18.00 - 20.00 uur Stadsdiner, georganiseerd in samenwerking met Atlas Bridges

Zaterdag 25 juni 2005

10.00 - 13.00 uur Straatvoetbal op het Canadaplein, met de Marokkaanse AZ-voetballer Ali Elkhattabi
14.30 - 15.30 uur DJ Khalid op een podium op het Canadaplein
15.30 - 16.00 uur Modeshow op podium; Modellen showen kaftans uit verschillende delen van Marokko
16.00 - 17.00 uur DJ Khalid op podium

Het stadsdiner op vrijdag 24 juni biedt plaats aan 150 gasten; genodigden, maar ook niet genodigden uit Alkmaar! Mensen die het leuk vinden om onder het genot van een heerlijke maaltijd in contact te komen met mensen van verschillende achtergronden, kunnen zich nog opgeven voor het (gratis!) stadsdiner op www.atlastbridges.nl/stadsdiner. Het is aan te raden snel te reageren, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Dichter bij elkaar
Stichting Al Kantara / De Brug wil met dit bijzondere feest Alkmaarders van verschillende achtergronden dichter bij elkaar brengen, zodat het wij/zij-gevoel verdwijnt. De Moessem laat zien dat de culturele diversiteit van Alkmaar juist à©à©n van haar rijkdommen is.

bron:Gemeente Alkmaar