Hare Excellentie Adrienne Clarkson, Gouverneur Generaal van Canada is zondag 8 mei in Apeldoorn aanwezig bij het Nationaal Defilà© van Veteranen. Zij vervangt premier Paul Martin die in verband met politieke ontwikkelingen in Canada blijft. Van 2 tot en met 8 mei komt Adrienne Clarkson aan het hoofd van een grote delegatie uit Canada naar Nederland om deel te nemen aan herdenkingen en vieringen rondom 60 jaar bevrijding.

De delegatie bestaat verder uit de Minister van Milieu Stà©phane Dion, de Minister van Veteranenzaken Albina Guarnieri en een grote groep Canadese veteranen. De Gouverneur Generaal heeft onder andere een ontmoeting met Hare Majesteit de Koningin en krijgt vanwege haar officiële bezoek aan Nederland een diner aangeboden op Paleis Noordeinde. Zij neemt tevens deel aan diverse belangrijke evenementen in aanwezigheid van leden van het Nederlands Koninklijk Huis.

Mensen die van buiten Apeldoorn naar het defilà© komen kunnen hun auto parkeren op de speciale parkeerplaats in Nieuw Milligen. Op de snelwegen A1 en A50 staan borden die automobilisten verwijzen naar deze parkeerplaats. Vervolgens kan gebruik gemaakt worden van pendelbussen die de mensen naar de Koning Lodewijklaan brengen. Van daaruit kunnen zij te voet naar de Loolaan en Kerklaan.

Deze aflevering, vermoedelijk de laatste, is de eerste waar ook vliegtuigen bij zijn. Het gaat om toestellen die alle horen bij de periode van de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen die op 8 mei overvliegen: twee Harvards, een B-25 bommenwerper, een Beechcraft 18 en een Spitfire. Dat zijn alle toestellen van de vliegclub Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Over nog drie toestellen in particulier bezit wordt onderhandeld. Het gaat daarbij om een Catalina (een toestel dat ook op water kan landen), een Dakota en een Mustang. De toestellen komen vanaf de vliegvelden Gilze-Rijen en Lelystad, en verzamelen zich op 8 mei ten westen van Apeldoorn in de lucht. Ze vliegen vervolgens zon tien minuten voor aanvang van het defilà© (14.00 uur) à©à©n voor à©à©n over Loolaan en Marktplein richting Americahal. Dat gebeurt op ongeveer 300 meter hoogte. Eventueel komen ze nog een tweede keer over, al dan niet in formaties. Het vliegen gaat niet door bij te lage of dichte bewolking.

bron:Gemeente Apeldoorn