De afdeling Farmacochemie van de VU organiseert het vijftiende Noordwijkerhout-Camerino Symposium Trends in drug research, van zondag 8 tot en met vrijdag 13 mei. Prof. Raphael Mechoulam uit Jeruzalem is een van de sprekers. Hij ontdekte de zogeheten cannabinoïden (de actieve bestanddelen van cannabis) die ons lichaam zelf maakt en die met cannabinoïde-receptoren reageren. Wetenschappers verwachten dat ze deze stoffen over niet al te lange tijd als geneesmiddel in de vorm van een pil kunnen introduceren, bijvoorbeeld voor de bestrijding van vetzucht. Ze kunnen namelijk de eetlust doen afnemen.

In Nederland is het bedrijf Solvay Pharmaceuticals met een synthetisch cannabinoïde in een vergevorderd stadium van onderzoek. Het bedrijf rapporteert daarover op het symposium.

Het symposium is het vijftiende in een reeks die in de jaren zeventig begon. Om de twee jaar wordt een symposium georganiseerd, beurtelings in Italië (Camerino) en Nederland (Noordwijkerhout). Er staan diverse andere actuele thema s op het programma, zoals de vraag op welke manier men in een zo vroeg mogelijk stadium van het onderzoek naar een nieuw geneesmiddel een betrouwbare beslissing kan nemen over de vraag doorgaan of stoppen? .

bron:Vrije Universiteit