Voor de circa duizend werknemers van Kappa Massiefkarton heeft CNV Papier en karton een principeakkoord bereikt over een nieuwe, negen maanden durende cao. De lonen worden met terugwerkende kracht met 0,9 procent verhoogd. Daarmee is een dreigende staking vanaf 9 mei van de baan. Bij Kappa Golfkarton is de stakingsdreiging nog hoog. Vandaag houdt CNV Papier en karton de laatste ledenvergadering hierover.

Een groot struikelblok naast het loon, doorbetaling bij ziekte en reïntegratie bij Kappa Massiefkarton, is eveneens van de baan. In het eerste jaar ontvangen zieke werknemers gewoon hun inkomen. In het tweede jaar is dat 80 procent. Dit wordt aangevuld tot 100 procent van het loon wanneer de werknemer 'optimaal meewerkt aan herintreding.' 
Voorts zijn afspraken gemaakt over 'slimmer werken', een programma van de bonden en de AWVN, ter verhoging van de productiviteit. Dit betreft onder meer een onderzoek naar benutting van de extra productiecapaciteit in de vijfploegendiensten voor opleidingen en werkoverleg. 
Daarnaast is afgesproken dat de vakbondscontributie fiscaal vriendelijk wordt verrekend. Dit betekent een voordeel van circa veertig tot zestig euro per jaar, afhankelijk van de persoonlijke situatie van het vakbondslid. 
 
De problemen bij Kappa Golfkarton (circa 1.300 werknemers) zijn nog huizenhoog. CNV Papier en karton vraagt een loonsverhoging van 1,25 procent en doorbetaling van 100 procent van het loon in het tweede ziektejaar. De directie van Kappa Golfkarton wil niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 0,75 procent in de cao. In het tweede ziektejaar zouden werknemers niet meer dan 70 procent van het laatst verdiende loon moeten ontvangen. 
 
Kappa Massiefkarton heeft vestigingen in Nieuweschans, Oude Pekela, Coevorden, Hoogezand en Sappemeer. 
Kappa Golfkarton heeft vestigingen in Nieuwe Pekela, Hoogeveen, Eerbeek, Oudenbosch, Etten-Leur, Helmond en Eindhoven. 
 
bron:CNV Bedrijvenbond