Zondagmiddag 29 januari reikte Brainpower tijdens het Weerwoordfestival in Amsterdam de Rights Supporters Trofee uit. Tijdens een speciaal programma voor jongeren in de Melkweg met het thema ‘Vrijheid van meningsuiting’ waren er die middag live interviews, debatten en optredens van o.m. Brainpower. De presentatie werd verzorgd door Lennart Booij en Froukje Jansen (6pack).

Genomineerden
In totaal waren er acht scholen genomineerd voor de Rights Supporters Trofee. Het Carmel College in Emmen, het RSG in Ter Apel, het Stedelijk Gymnasium in Leiden, het Penta College in Brielle, de VMBO Groenschool in Eindhoven, de Vrije School Rudolf Steiner in Haarlem, CLD in Delft en het KSE in Etten Leur. Deze scholen vielen allemaal op door iets bijzonders, ofwel een originele aanpak, ofwel een indrukwekkende inzet, ofwel het volledig uitvoeren van alles wat er in het actiepakket zat; van musical tot fakkeltocht en van gastles tot groetenkaarten sturen. De keuze was dit jaar erg moeilijk, maar uiteindelijk won het Carmel College in Emmen de Rights Supporters trofee. De leerlingen hadden met succes persberichten geschreven, teksten gepubliceerd op websites e.d. en wisten uiteindelijk de mensenrechtensituatie in Tunesië en Wit-Rusland bij 260.000 mensen onder de aandacht te brengen.
Rights Supporters trofee
Nederlandse scholieren konden vanaf 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, tot half januari 2006 opkomen voor jongeren die vechten voor de mensenrechten in Tunesië en Wit-Rusland. Om kans te maken op de Rights Supporters Trofee moesten jongeren, alleen of samen met de klas, een grote actie organiseren om het werk van mensenrechtenacitivisten Lotfi (Tunesië) en Iryna (Wit-Rusland) onder de aandacht van het publiek te brengen. Een speciale jury heeft drie leerlingen/klassen genomineerd. Brainpower maakte zondagmiddag de winnaar van de Rights Supporters trofee bekend.
Jij mag het zeggen
In samenwerking met XS4ALL is de jongerencampagne over vrijheid van meningsuiting op internet gestart. De website www.jijmaghetzeggen.nl geeft jongeren informatie over vrijheid van meningsuiting online in Nederland en elders in de wereld. De site is tegelijkertijd met de start van de jongerenactie online gegaan.
bron: Amnesty International